Program

Konferenciánkon megismerkedhet a legfrissebb open source BI technológiákkal, tapasztalt szakemberek tolmácsolásában hallgathatja meg a szoftverek gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos hasznos tudnivalókat és az esettanulmányok révén betekintést nyerhet más vállalatok összegyűjtött tapasztalataiba.

A konferencia részletes napirendje itt olvasható.

Nemzetközi vendégelőadók

Az idei rendezvényen két külföldi vendég fog beszámolni nemzetközi OSBI tapasztalatokról.

 • RapidMiner - past, present and future
  Az előadásból megtudhatjuk, hogyan indult az a projekt, ami mára a világ egyik legelterjedtebb adat- és szövegbányászati eszközét hozta létre. A RapidMiner magyarországi képviselője pedig a hazai piacon történt bevezetések  tanulságairól számol be
  Ralf Klinkenberg, Rapid-I és Szücs Imre, United Consult
 • R – Adding a new dimension to Analytics
  Az előadás a méltán népszerű R analitikus programozási nyelv adattárházas környezetekben való alkalmazására mutat példákat, kitérve a különböző R eszközök és felületek használatára.
  Christiane Raffeiner, advanced analytics consultant, Teradata

Hazai esettanulmányok

A konferencia programjában ismét bemutatunk olyan hazai esettanulmányokat, ahol részben vagy egészben nyílt forráskódú szoftverekkel oldják meg a DW és BI feladatokat.

Szakértői előadások

A konferencia előadásainak egyik része a nyílt forráskódú DW és BI szoftverekkel foglalkozik. A programban a következő témák szerepelnek:

 • Merre tart az Open Source BI?
  Az előadás bemutatja a nyílt forráskódú adatfeldolgozó, elemző és megjelentő eszközök világának aktuális trendjeit és történéseit.
  Arató Bence ügyvezető, BI Consulting
 • Hazai címadatok tisztítása Talend-del
  Az egyes országok címzési rendszerei a közterületek elnevezése és a címek struktúrája okán országonként egyedinek tekinthetők. A nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása címadatok tisztítása céljából megfelelő lokalizációt követően lehet eredményes. Megvizsgáltuk, hogy mennyire alkalmas a Talend eszközkészlete a magyarországi címadatok kezelésére, az előadás keretében a Stratis ezzel kapcsolatos tapasztatait mutatjuk be.
  Dr. Miskolczi Mátyás, Stratis
 • BI rendszerek kialakítása a Pentaho eszközeivel
  Az előadás áttekinti  a Pentaho különböző változatainakl változatának képességeit és bemutatja  az ingyenes közösségi változatban rejlő lehetőségeket, azok  kiaknázásának módjait.
  Fekszi Csaba, Omnit
 • Adatbányászat az R nyelv alkalmazásával
  Az R statisztikai és adatbányászati programozási nyelv használata robbanásszerűen terjed az utóbbi időben nem csak a tudományos, hanem az üzleti világban is. Az előadás rövid áttekintést ad az R jellemzőiről és használatáról.
  Varjú Zoltán, WebLib
 • Hadoop és társai - Extrém adatmennyiségek feldolgozása és elemzése open source alapokon
  Az előadás bemutatja, hogy jelenleg milyen nyílt forráskódú szoftverrendszerek használhatóak intenzív adatfeldolgozási feladatokra és mi várható a jövőben ezen a téren.
  Prekopcsák Zoltán, BME
 • Áldás vagy teher? Nyílt forráskódú szoftverek jogi szemmel
  Az előadás a nyílt forráskódú licencmodellek alapvető jellemzőinek bemutatást követően rávilágít a licencelési sajátosságokból adódó lehetséges jogi nehézségekre; majd azok kezelésének módját elemzi az esetjog és a gyakorlati tapasztalatok figyelembevételével.
  Dr. Telek Eszter, IPR-Insight

Lebonyolítás

Az előadások beosztása itt olvasható. A program délelőtt és délután is egyetlen szekcióból fog állni, így a résztvevők egyetlen előadásról sem maradnak le.

Az egyes OSBI szoftvereket közelebbről megismerni szándékozók számára ajánljuk az előző napon megrendezésre kerülő  Training Day kísérő programot.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.